Skip to main content
 • Fabrikant x Huseby Bruk

  Den mörka granskogen öppnar upp sig. En glittrande å och två stora sjöar möts. I dessa sjöarna fanns det småländska guldet – sjömalmen. Vi känner historiens vingslag. Hör porlande vatten. Ser resultatet av hårt arbete och hållbara detaljer. Sedan vikingatiden har just denna platsen haft en viktig betydelse för många människor.

Huseby Bruk hade under 1600-talet ensamrätt att bedriva järnbruk i Småland. Sjömalmen från sjöarna Åsnen och Salen förvandlades till gedigna handelsvaror – kanoner och kaminer. Med fartyg skeppades järnvaror vidare ut i Europa via sjövägarna.

Kungasöner. Amiraler. Grevar och grevinnor. Ägarna och intrigerna kring godset har varit många genom de hundratals år som passerat.


ROOTS PALL
ROOTS BORD Ø96
ROOTS PALL / MARINT STÅL
ROOTS BORD Ø96/ MARINT STÅL

Känslan av vemod infinner sig i kärnan av maskineriet. Masugnens mörker kryper på. Sjömalmen smältes till järn med stor möda. Svärta blandas med drömmar om livet utanför när ljuset silas genom de vackra fönstergluggarna.

ROOTS PALL
ROOTS BORD Ø96

Omgivningen andas historia. Byggnaderna talar sitt eget språk – var och en med tidstypiska detaljer och egna öden.

Urgröpta trappsteg i trä leder oss till den mekaniska verkstaden. Järnet bearbetades och idéer blev till verklighet. Hantverket gjort av en mänsklig hand syns i varje detalj som tillverkades för att brukas över generationer.


ROOTS PALL
ROOTS SITTDYNA / MERINO
ROOTS Ø74 BORD

I Småland har inget tagits för givet och sparsamhet med både ören och det naturen gett oss finns fortfarande djupt rotat i vårt tankesätt. Genom Fabrikant tar vi arvet vidare med tillverkning av hållbara produkter i stål – gediget tillverkade med stor yrkesskicklighet.

Fabrikants produkter lever vidare så länge det finns historier att berätta.


ROOTS PALL / MARINT STÅL
ROOTS PALL
ROOTS BORD Ø77 / EK

Se hela kollektionen ROOTS

 • Fabrikant x Huseby Bruk

  Till fotograferingen av kollektionen ROOTS sökte vi en miljö i vårt närområde som tillsammans med våra produkter kunde berätta om våra rötter – tidigare generationers drivkraft att göra det omöjliga möjligt.

  Story: Telegrafhuset Kommunikationsbyrå
  Formgivning och styling: Sofie Örnvinsson
  Fotografi: Emma Johansson, Plåtverket

  Mer om kollektionen ROOTS

© 2020 Fabrikant | Integritetspolicy