Made in SWEDEN

Fabrikant föddes ur en djup önskan att göra gott, ta ansvar och att alltid utmana oss själva mot det bättre. Som smålänningar är vi vana att hushålla med våra resurser. För oss betyder sparsamhet; kvalitet och hållbarhet i alla led. Det som håller över generationer är för oss en bra affär. Därför har vi med omsorg valt material och ytbehandlingar som motsvarar våra högt ställda krav. Vi finns mitt i möbelriket, vilket innebär att vi har bland de mest erfarna leverantörerna precis runt knuten. Vi ser till produktens hela livscykel, material som används i produktionen och är alltid försiktiga med vilken typ av kemikalier som används i våra produkter.

Våra möbler tillverkas av svenskt rostfritt stål. Att bocka tråd och svetsa i rostfritt stål är ett hantverk som kräver både erfarenhet och yrkesskicklighet. I vår fabrik formas stålet till önskad form i en bockmaskin. Där första biten slutar börjar nästa – vilket innebär fullt materialutnyttjande utan spillmaterial. När samtliga ingående detaljer formats svetsas de samman till en unik produkt.

Våra möbler i rostfritt stål ytbehandlas i flera steg för att ge det bästa skyddet mot rost. Före pulverlackeringen genomgår våra möbler en betningsprocess för att återställa rostskyddet i svetspunkterna. Pulverlacken vi använder är UV- och vädertålig och används normalt på plåtfasader och jordbruksmaskiner.

Våra exklusivaste möbler är tillverkade av ett marint rostfritt stål som elektrolytpoleras till en hård och glansig yta. Detta stål är syrafast och används normalt i utsatta miljöer som exempelvis detaljer till båtar och i pooler.

Av spillmaterial i FSC-certifierad* ek från en lokal träindustri tillverkas kollektionens ROOTS pallsitsar. Eftersom virkets ådring och färg varierar blir varje produkt unik. Träskivorna oljas i två steg; först ett lager av utomhusolja mot svamp och mögelangrepp och slutligen ett lager av vattenavvisande hårdvaxolja med en svagt vit infärgning

– När jag såg de stora volymerna av spillbitar av kvalitetsträ såg jag en potential för samarbete med en lokal träindustri. När kollektionen ROOTS utvecklades några månader senare utgick vi från spillmaterialets dimensioner, berättar Sofie Örnvinsson.

* Forest Stewardship Council, (FSC-märkt trä) betyder att det är spårbart i hela värdekedjan och kommer från ansvarsfullt brukade skogar.

© 2020 Fabrikant | Integritetspolicy