Skip to main content

ROSTFRITT STÅL

Stål är en legering där järn utgör den största delen. Stål är ett fullt återvinningsbart material. Stålet tillverkas i en mängd olika kvaliteter – från det billigaste järnstålet till det mest exklusiva syrafasta rostfria stålet. Våra möbler tillverkas av svenskt rostfritt stål EN 1.4301 och EN 1.4401. 

Att bocka tråd och svetsa i rostfritt stål är ett hantverk som kräver både erfarenhet och yrkesskicklighet. I vår fabrik formas stålet till önskad form i en bockmaskin. Där första biten slutar börjar nästa – vilket innebär fullt materialutnyttjande utan spillmaterial. När samtliga ingående detaljer formats svetsas de samman till en unik produkt. 

Våra möbler i rostfritt stål ytbehandlas i flera steg för att ge det bästa skyddet mot rost. Före pulverlackeringen genomgår våra möbler en betningsprocess för att återställa rostskyddet i svetspunkterna. Våra exklusivaste möbler är tillverkade av ett marint rostfritt stål som elektrolytpoleras till en hård och glansig yta. Detta stål är syrafast och används normalt i utsatta miljöer som exempelvis detaljer till båtar och i pooler.

Skötselråd

Våra möbler i rostfritt stål är tillverkade för att tåla att stå ute året om och kräver generellt mycket lite skötsel. Skölj av din möbel med jämna mellanrum för att undvika påväxt och missfärgningar i lacken förorsakade av exempelvis pollen, salt eller föroreningar. Vid normal rengöring rekommenderar vi att använda en diskborste och varmt vatten. Använd aldrig stålull eller svampar av metall. Detta kan överföra metallbitar till produkten, vilket kan leda till ytrost eller repor. Vid repor i lacken kan luftföroreningar och smutspartiklar orsaka ytrost. Solens strålar gör lacken mattare över tid.

Ytbehandlingar

Våra produkter ytbehandlas i närområdet för att minska miljöpåverkan med onödiga transporter. Fabrikant använder tre huvudsakliga metoder att ytbehandla rostfritt stål.

Betning
När rostfritt stål utsätts för höga temperaturer vid svetspunkterna förlorar materialet sin rostskyddande förmåga. För att återställa rostskyddet vid svetspunkterna genomförs betning. Vi betar samtliga våra produkter i rostfritt stål innan pulverlackeringen.   

Pulverlackering

För att ge våra betade och rostfria produkter ytterligare skydd pulverlackeras de i UV- och vädertåliga färger. Vi använder en matt pulverlack med lätt struktur som ofta används på plåtfasader och jordbruksmaskiner.

Våra baskulörer är: 

Svart: RAL9005    Freilack PB1011A
Vit: RAL9003    Axalta AE300C9900320

Grå: RAL7045    Axalta AE030577104520

Elektropolering
Ett av sätten att höja motståndet mot korrosion för rostfritt stål är att elpolera ytan. Ytan blir då blank och motståndskraftig. Det finns många fördelar med den blanka och jämna ytan som bildas. Det är därför ingen tillfällighet att elektropolering i hög grad används för särskilt kritisk utrustning inom exempelvis läkemedel- och livsmedelsbranschen.  I och med den blanka ytan blir det svårt för orenheter att fästa och den klarar därför även tuffa miljöer. El polerade ytor utomhus kräver dock regelbundet regnvatten/sötvatten, annars kan höga klorid/salthalter fastna på ytan och orsaka ytrost eller missfärgningar.  

 

© 2020 Fabrikant | Integritetspolicy