Skip to main content

Fabrikant x Äppelriket

Urskogen möter slingrande vägar över vatten och öar. Faluröda stugor och gärdsgårdar. Gullvivor och nyfödda lammungar i blomstrande ängar. Surrande bin i prunkande fruktträd – biologisk mångfald och en doft av paradiset.

I södra Småland omkring sjön Åsnen har människor odlat äpplen sedan urminnes tider. Generation efter generation har varsamt vårdat träden som växer i hagar, på ängar och i sluttningar mot sjön.

Naturen här är präglad av småländsk sparsamhet. För att ta till vara på den lilla odlingsmarken som fanns planterades fruktträden på ängar och åkrar. Detta gjorde att marken kunde brukas på två nivåer, frukt från träden och hö från marken.


ROOTS PALL
ROOTS BORD Ø96

Bakom varje äppelträd ligger hårt arbete. Vinterbeskärning, ympning och till sist skörden. Att beskära är en konst som gått i arv. För lite gallring, och äpplena blir små. För mycket, och de blir större, men få.

ROOTS PALL
ROOTS BORD Ø96

En optimal växtplats påverkar äpplets smakegenskaper. Alla ingredienser för äpplets terrior finns omkring sjön Åsnen, gynnsamt mikroklimat och jordmån skapar tillsammans smakrika skördar.

Astrakan, Gravenstein och Aroma är några av de många äppelsorter som frodas i området och blir lokalt producerad äppelmust och delikatesser på finkrogar.

ROOTS BARPALL
ROOTS STÅBORD Ø74

Under 1800-talet var platsen ett av landets mest betydande äppeldistrikt. Idag är området unikt som Sveriges sista sammanhängande odlingsområde för fruktträd som växer på ängsmark.

BARR LOUNGESTOL
BARR MINI LOUNGESTOL
BARR PALL
BARR KVADRAT BORDSSKIVA

I Småland har inget tagits för givet och sparsamhet med både ören och det naturen gett oss finns fortfarande djupt rotat i vårt tankesätt. Genom Fabrikant tar vi arvet vidare med tillverkning av hållbara produkter i stål – gediget tillverkade med stor yrkesskicklighet.

Fabrikants produkter lever vidare så länge det finns historier att berätta.

ROOTS PALL
ROOTS Ø96 BORD

FABRIKANT X ÄPPELRIKET

Till fotograferingen sökte vi en miljö i vårt närområde som tillsammans med våra produkter kunde berätta om våra rötter – tidigare generationers drivkraft att göra det omöjliga möjligt.

Story: Telegrafhuset Kommunikationsbyrå
Formgivning: Sofie Örnvinsson
Fotografi: Alexander Hall

Tack till Hilmas Must, PM Bröd & Sovel, Ljung by Ljung, Våges, Skrufs Glasbruk, Enström och Blom, Bookbinders m.fl.

Se fler produkter

© 2020 Fabrikant | Integritetspolicy